9 november 2010

Hockeyklubbsdiagrammet

FN:s klimatpanel (IPCC) ger ut en rapport ungefär vart sjätte år. Hittills har man publicerat fyra stycken. I den rapport som kom i slutet av 1990-talet hade man med ett diagram som visade jordens medeltemperatur mer än tusen år tillbaka i tiden. Diagrammet visade att temperaturen varit konstant ända fram till 1990-talet. Då plötsligt blev det en kraftig temperaturökning. Diagrammet kom att kallas för ”hockeyklubbs-diagrammet” eftersom det liknade en ishockeyklubba. Först ett nästan rakt streck – skaftet - och sedan strecket vinklat uppåt – klubb-bladet. I rapporten konstaterar man att diagrammet visar att det var när människan började använda kol och olja som temperaturen steg.

När jag först såg diagrammet undrade jag om mina kunskaper i historia var värdelösa. Var finns ”Lilla istiden”, dvs. den kalla perioden på 16- och 1700-talet? Karl X Gustav gick över Stora Bälts is 1658 och anföll dansken i ryggen. I skolan fick man lära att det var ett våghalsigt projekt att med 6 000 soldater, 2 000 hästar, ett hundratal tungt lastade vagnar och ett hundratal tunga kanoner på hjul, ta sig över ”bräcklig is”. Nu vet man att isen inte var ”bräcklig” utan metertjock. Det var den så gott som alla år under de här två århundradena. Den svenska flottan var stationerad i Dalarö utanför Stockholm. Men eftersom isen inte försvann förrän fram i juni varje år, och att den sedan lade sig igen redan i oktober, flyttade man flottbasen till Karlskrona. För att vinna några vår- och höstveckor med fritt vatten. Det var nödår nästan varje år, grödorna hann aldrig mogna klart under sommarmånaderna. Det folk kunde få att äta var saltad sill, vilt, slaktad boskap och den lilla gröda som fanns att tillgå. Man trängde ihop sig i sina små kyffen för att hålla värmen. Den dåliga kosten, trångboddheten och obefintlig hygien gjorde att medellivslängden bara var runt 30 år. Kungligheter, adel och högre prästerskap (som biskopar) hade helt andra levnadsförhållanden och blev ofta lika gamla som vi blir idag. Den ”Lilla istiden”, som är ett känt historiskt begrepp, syns inte alls i IPCC:s hockeyklubbs-diagram.

Inte heller den varma perioden åren 900-1300, som också är välkänd, syns i diagrammet. T ex någon gång på 1000-talet upptäckte Leif Eriksson Amerika. Han kom till det som idag heter New Foundland och kallade detta land för ”Vinland”, eftersom vindruvor växte vilt där. På Grönland fanns det vid denna tid en stor bosättning. Man beräknar att där fanns ca 3 000 personer som levde på jordbruk, boskapsskötsel och fiske. Birka var vid denna tid Nordens största stad och hade inte ens 1 000 invånare. Så bosättningen var betydande. Och det var bosättarna som döpte ön till just Grönland, eftersom det då var en grön ö, rik på växtlighet.

Här är ett diagram där den undre grafen visar hur temperaturen verkligen var. Den övre grafen är IPCC:s dåvarande syn på temperaturen.


”Dåvarande” eftersom forskarna bakom hockeyklubbsdiagrammet medgav för något år sedan att man fifflat med den underliggande statistiken, så att man fick fram det diagram som IPCC sedan kunde premiera. Om man visat den sanna bilden hade IPCC antagligen inte varit intresserad.

Men det allvarliga i sammanhanget är att hockeyklubbsdiagrammet är grundbulten i Al Gores film ”En obekväm sanning”. Och det var för denna film som han, tillsammans med IPCC, fick Nobels fredspris år 2007.

Inga kommentarer: