30 november 2010

A-kassor

Det heter ”Arbetslöshetsförsäkring”. Ett försäkringssystem fungerar på så sätt att de som är med i försäkringen betalar in försäkringspremier. Dessa premier ska sedan täcka de utbetalningar som görs. Och de kostnader som är förenade med att driva denna verksamhet.

Men hur fungerar våra A-kassor? Jo, framtill år 2006 betalade man ca 100 kr i månadspremie. Räckte dessa premier till alla utbetalningar och andra kostnader? Jo, när A-kassorna startade en gång i tiden. Men under årens lopp har vi både haft inflation (vi tjänar mer än 1 000 kr i månaden numera) och ökad arbetslöshet (vi har inte 1-2 % arbetslöshet längre). Men premien låg fast.

Hur fixade man då de pengar som fattades. För man fortsatte ju att göra utbetalningar. Jo, snälla staten lämnade bidrag till verksamheten.

År 2006 täckte premierna 10 % av det kapitalbehov som A-kassorna behövde. Resten, 90 %, var statliga bidrag. D v s A-kassorna tillhörde ett bidragssystem, inte ett försäkringssystem.

Efter valet 2006 ändrade alliansen reglerna för A-kassorna, framförallt premierna för försäkringstagarna. Man begrep att staten måste fortsätta med sina bidrag, men tanken var att försäkringstagarna själva skulle stå för en större andel. Att höja månadspremien till 1 000 kr, som skulle återställa A-kassornas roll till att återigen bli ett försäkringssystem, var egentligen det mest logiska.

Men Reinfeldt och Borg begrep att det skulle utlösa ett ramaskri med en sådan gigantisk höjning. Men nöjde sig därför med att höja premien med bara ett par hundralappar. Antagligen i förhoppning om att det skulle accepteras utan några större problem. Men vad hände? Jo, kvällstidningarna slog upp händelsen som om ett världskrig hade utbrutit. Sida efter sida, med krigsrubriker, som visade hur människor måste lämna hus och hem för denna helt orimliga premiehöjning. 100 kr i månaden som blivit 350 kronor i månaden, var skillnaden mellan himmel och helvete. Att inkomstskatten sänktes i motsvarande mån, så egentligen hade löntagarna lika mycket i plånboken som före premiehöjningen, skrev man ingenting om. Och premiehöjningen drabbade ju bara de som fick motsvarande jobbskatteavdrag. Men en halv miljon personer tyckte att premiehöjningen var skäl nog att lämna A-kassorna. Har samma personer slutat med sina hem- eller bilförsäkringar, vars premier under årens lopp ökats i takt med inflation och ökade skadeersättningar? Tror inte det.

Snacka om att Alliansen har varit odugliga på informationsområdet.


Inga kommentarer: