19 oktober 2010

Upp-och-ner-vända-världen, en gång till.

Hörde på radion att två poliser i Södertälje fick åtalet mot sig nerlagt.

Vad hade de då gjort? Jo, så här sa man på nyheterna den 13 oktober:

"En 27-årig man omkom i natt sedan han kört rattfull in i två vägarbetsfordon på motorvägsbron i Södertälje.
 Polisen fick ett anonymt telefonsamtal om att en man körde bil berusad. En hundpatrull fick syn på mannens bil på E4 och följde efter, varpå mannen körde in i lastbilarna på bron.
Mannen fick hjärtstillestånd och fördes i ambulanshelikopter till Karolinska i Solna, men han avled senare på sjukhuset." ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4095033 )

Och idag sa man så här:

"Två poliser som förra veckan följde efter en misstänkt rattfull bilist gjorde inget fel. Den 27-årige föraren, som körde i hög hastighet, krockade med två vägarbetsfordon på motorvägsbron i Södertälje och omkom. Riksenheten för polismål slår fast att de två poliserna inte gjorde fel i att jaga bilföraren på motorvägen. 

Enligt riktlinjerna får det inte innebära en risk för olycka när en polis följer efter en bil med påslagna sirener i hög hastighet.  Men hur polisen ska agera när en bilförare inte stannar är alltid en bedömning från fall till fall, enligt åklagaren." ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4112965 )

Anledningen till hela händelsen var att bilisten som omkom var rattfull. Därför ville han inte stanna för poliserna och därför klarade han inte av att framföra sitt fordon.

Polisens jobb är att ta fast brottslingar och att förhindra brott.

I den rättvända världen skulle poliserna fått bonus för sitt ingripande. I den upp-och-ner-vända-världen riskerar de sitt jobb - när de gör sitt jobb.

Inga kommentarer: