18 oktober 2010

Mobiltelefoner i bil

Här har vi ett Trafiksäkerhetsverk som försöker etablera en nollvision. Och så är vi det enda land i Europa som ännu inte har förbjudit att man håller en mobiltelefon i handen när man kör bil.

Såg att vi väldigt dåliga på att använda körriktningsvisare. Inte så konstigt, vi har ju bara två händer - en för att ha på ratten och en att hålla mobiltelefonen med. Om man då dessutom har manuell växel kör det ihop sig.

Jag har haft två arbetskollegor som verkligen råkat illa ut när man körde bil och samtidigt talade i mobiltelefon. En fick sladd och hann aldrig häva den. Bilen rakt ut i naturen och han dog på fläcken. Att hans telefonsamtal var med sin fru där han just talade om att han var på väg hem, gör det hela ännu dj-igare. Den andre tittade på sin mobiltelefon för att se vem som ringde. Han såg inte en parkerad lastbil. Idag är han svårt skadad, lever nästan som en grönsak.

Inte i någon av polisrapporterna från mina kollegors olyckor nämns något om mobiltelefoner. Det saknas kanske en ruta i blanketten för detta ändamål. Och så länge man inte rapporterar mobiltelefoner som orsak till olyckor, existerar inte sådan olyckor i Trafik-Sverige.

Inga kommentarer: