21 oktober 2010

Miljard

Jag har alltid varit fascinerad av miljardbegreppet. När jag gick i skolan fick jag en matteuppgift som löd ungefär så här: ”Hur lång tid tar det att räkna till en miljard, om man räknar ett tal i sekunden.” Svaret var naturligtvis: ”En miljard sekunder.” Men man skulle ange svaret i år (!). Efter lite räknande kom man fram till att det blev 32 år (!). D v s ett halvt liv. Fascinerande.

När jag senare hade ett sommarjobb på ett bankkontor var en av mina arbetsuppgifter att leverera växelmynt till de kunder som var butiker. En myntrulle är alltså en pappershylsa fylld med mynt. T ex en myntrulle med enkronor innehåller 50 st enkronor. Eftersom tjockleken på en enkrona är två millimeter är längden på myntrullen alltså 50 x 2 mm= 1 decimeter. När jag stod där och fyllde hylsorna tänkte jag: ”Tänk om man skulle göra en myntrulle med en miljard enkronor. Hur lång skulle en sådan bli? Svaret är naturligtvis två miljarder millimeter. Men det är ganska obegripligt. Jag satte mig ner och räknade och kom fram till att om man la ena ändan av denna långa myntrulle i Stockholm så skulle andra ändan nå ända ner till Rom i Italien (!). Två miljarder mm är detsamma som 200 mil.

Jordens ålder sägs vara fyra-fem miljarder år. Hur ska man förstå det? Ett sätt är att använda sig av en tidsaxel. Låt oss anta att jorden är 4,2 miljarder år gammal. Det kan det ju vara eftersom detta ligger i spannet 4-5 miljarder år. Ett maratonlopp är 4,2 mil långt. Perfekt. Maratonloppet får bli vår tidsaxel. Om vi tänker oss att jorden bildas vid startlinjen så befinner vi oss idag vid målsnöret. Och då får vi följande förhållande: Två centimeter innan målsnöret föds Jesus, d v s då är det år noll enligt vår tideräkning. De sista två centimetrarna är alltså tiden e Kr och de dryga fyra milen innan är alltså f Kr. Ett hundra år är en millimeter (!) av maratonloppet.

Jordens befolkning är ca sju miljarder. Om man gör ett tankeexperiment och samlar jordens alla människor på en plats, hur stor yta behövs då? Det beror mycket på hur trångt vi ska stå. Men om vi ger varje människa ca en halv kvadratmeter (mera exakt 0,45 kvadratmeter) behövs en yta som är 3,2 miljarder kvadratmeter stor. Det betyder att varje människa får en kvadrat på ca 70 x 70 cm. Då trängs man inte, man kan t o m sätta sig ner om man skulle bli trött av att stå. Men hur stor yta är 3,2 miljarder kvadratmeter. Jo, t ex Gotland är så stort: 3,2 miljarder kvadratmeter. D v s hela jordens befolkning skulle få plats på Gotland – utan att trängas (!).

Nästa gång du ser en jordglob, ta då och leta upp Gotland. Jordgloben behöver minst vara stor som en fotboll, annars syns inte Gotland. Och på en glob av en fotbolls storlek är Gotland mindre än ett knappnålshuvud. Det är detta som jag tänker på när t ex FN:s klimatpanel (IPCC) säger att det är människorna (som knappt syns på en jordglob), som sedan industrialiseringen tog fart (maratonloppets sista millimeter), som har gjort att jordens medeltemperatur har höjts med flera grader. Känns det rimligt? Tror jag ska titta närmare på den där klimatpanelen och se vad det är för skojfriska personer som finns där. För visst skojar de med oss?   

Inga kommentarer: